- 0 332 350 37 67
- bilgi@ezgiulu.com.tr
Cilt Kanseri

Cilt Kanseri
Pek çok farklı deri kanseri bulunur. Vücudumuzun en büyük organı olan deri, vücudun hem ısı dengesini sağlar hem de dış etkilere karşı korur. Bu organın en fazla maruz kaldığı etkenlerin başında deri kanserlerinin de birincil sebebi olan güneş ışınları gelmektedir.
Deri yüzeyindeki hücrelerin DNA yapılarının hasar görerek kontrolsüz çoğalmaları sonucu oluşan deri kanserleri tüm dünyada en sık görülen kanserlerin başında yer almaktadır. Deri yüzeyinde lezyonların oluşmasındaki temel etken güneş ışınları olduğundan cilt kanserleri, kollar, bacaklar, eller, göğüs bölgesi, kulaklar, dudaklar, yüz, boyun gibi güneşin daha çok etki edebildiği alanlarda gelişir. Ancak kanserin yaygın formları daha çok güneşe daha az maruz kalınan bölgelerde ortaya çıkmaktadır. İyi huylu yada kötü huylu olabilecek bu lezyonların sıklığı da oldukça fazladır. Deri kanserleri en fazla görülen kanser türü olmakla birlikte yaşam kayıplarının en düşük olduğu kanser olduğunu söylemek gerekir.
Deri kanserlerinin türleri
Deri kanserlerinin diğer kanserlere oranla daha görülebilir olması erken fark edilebilmek adına avantaj sağlamaktadır. Tüm dünyada görülme sıklığı açısından ilk sırada yer alan deri kanserleri üç ana grupta incelenmektedir. Cilde rengini veren melanosit hücrelerden kaynaklanan kanserler “malign melanom” olarak adlandırılır. Bazal hücrelerden kaynaklanan kanserler “bazal hücreli kanserler”, cildin dış tabakasındaki yassı hücrelerden kaynaklanan kanserler “yassı hücreli (skuamöz) kanserler” olarak tanımlanır.
Bazal hücreli kanserler: Melanom dışı deri kanserleri içinde yer alan bazal hücreli kanserler, tüm deri kanserlerinin yaklaşık yüzde 80’inden sorumludur. Her 10 deri kanserinin yaklaşık sekizi bazal hücreli kanserlerdir. Derinin en dış tabakası olan epidermisteki hücrelerden kaynaklanan bazal hücreli kanserler yavaş büyürler ve çok nadir olarak yayılım gösterirler. Derinin güneşe maruz kaldığı bölgelerde daha sık gözlenmekle birlikte sırt ya da bacakların alt kısımlarında da ortaya çıkabilmektedir. Orta ve ileri yaştaki kişilerde daha çok ortaya çıkan bazal hücreli kanserler yaşla birlikte artış eğilimi göstermektedir. Genellikle deride küçük, parlak yumru ya da nodül şeklinde görülür ve açık tenli ve renkli gözlü kişilerde daha fazla ortaya çıkar.
Skuomöz hücreli kanserler: Epidermisteki yassı hücrelerden kaynaklanan bu kanserler, tüm deri kanserlerinin yüzde 16’sından sorumludur. Melanom dışı kanserler arasında yer alan skuomöz hücreli kanserler de bazal hücreli kanserler gibi yoğun olarak uzun süre güneşe maruz kalmış bölgelerde gelişir. Baş, boyun bölgesi, eller ve bileğin arka kısımları sık görüldükleri yerlerdir ve genellikle açık tenli kişilerde görülür. Yassı hücreli kanserler sıklıkla cildin hemen altındaki yağ dokusuna yayılma eğilimindedir. Nadir de olsa vücudun uzak organlarına ve lenf bezlerine yayılabilmektedir.
Melanomlar: Daha nadir görülen melonom, derinin üst ve alt tabakalarında yer alan pigment üretmekle görevli melanosit hücrelerinden kaynaklanır. Deri kanserlerinin en kötü huylusu olan melanom, tüm deri kanserlerinin yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturur. Melanom dışı kanserlerin vücudun diğer bölgelerine yayılımı çok nadirken, melanomlar sıklıkla çevre dokuya ve vücudun diğer bölgelerine yayılır. Genellikle açık tenli erkek ve kadınlarda görülse de tüm cilt tiplerindeki kişiler risk altındadır. Melanomlar, diğer cilt kanserlerine göre çok farklı yapıda ve özellikle olduğu için tedavi yaklaşımı da farklıdır. Bu nedenle daha ayrıntılı bilgiyi melanomla ilgili hazırlanan sayfalarımızdan öğrenebilirsiniz.
Deri kanserlerinin tedavisi
Bazal ve skuamöz hücreli deri kanserlerinin tedavisinde kanserin türü, evresi, yayılım gösterip göstermediği, hastanın yaşı, eşlik eden hastalıklar gibi unsurlar birlikte ele alınarak yöntem belirlenir. Her iki kanser türü için cerrahi ortak bir tedavi yöntemidir ve farklı cerrahi teknikleri kullanılmaktadır.
Kryocerrahi; Bu yöntemde anormal hücrelerin yok edilmesi için, küçük metal plakalar donma derecelerine kadar soğutularak anormal hücrelerin bulunduğu alana yerleştirilir.
Tümör dokusunun çevresinde bulunan sağlıklı dokunun bir kısmıyla birlikte alındığı basit eksizyon, hücrelerin ortadan kaldırılmasında lazerden yararlanılan lazer cerrahisi de cerrahi olarak kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.