- 0 332 350 37 67
- bilgi@ezgiulu.com.tr
Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi
Androgenik Alopesi Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Genetik yatkınlığı olan kişilerde erkeklik hormonu duyarlılığı ile ilişkili olarak, genellikle 20-30'lu yaşlarda başlayan saçların zayıflaması ve dökülmesi ile karakterize bir durumdur.
Dihidrotestesteron isimli hormonun kıl köküne olan etkisi ile kıl çapı küçülür, boyu kısalır, rengi açılır ve zamanla kıl kökü tamamen yok olur.
Tedavideki amaç hormonal aktiviteyi azaltmak ve dökülmeyi yavaşlatmaktır. Buna yönelik tedavide spreyler, hormonal aktiviteyi azaltacak ilaçlar, mezoterapi ve PRP gibi kozmetik yöntemler uygulanmaktadır. Hormonal aktivite tedavi sonrası devam edeceğinden tedavi bittikten sonra dökülme yeniden başlayabilir, bu nedenle tedavi sonrası dermatoloğun önerileri ile devam edilmelidir. Daha ileri evrelerde saç ekimi, peruk uygulaması, saç protezleri ve kozmetik kamuflaj uygulanabilir.
Sedef hastalığı, her 100 kişiden 1-3 ünde görülen alevlenmelerle seyreden bir deri hastalığıdır. Her iki cins de eşit oranda görülür, her yaş da ortaya çıkabilir. En sık 20 yaş grubunda ortaya çıkar. Genetik yatkınlık olsa da ailenin her bireyinde görülmez. Çevresel faktörler arttırabilir. Genellikle hastalık için tipik görünüm veren sedef benzeri beyaz-gri pullanmalar olan keskin sınırlı pembe kırmızı plaklar ile ayırt edilir.
Saç dökülmesinin nedenleri
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?
Saç dökülmelerinin tedavisi, saç dökülmesinin nedeni bulmakla başlar. Ancak doğru tanı konduktan sonra başarılı bir tedavi mümkündür. Her saç dökülmesi öncelikle bir dermatolog tarafından değerlendirilmeli, ilişkili olabileceği durumlar araştırılmalıdır.
Tedavi seçenekleri nedene yönelik ve genel saç sağlığına yönelik olarak düzenlenmektedir.