Dr. Ezgi Ulu

Geç

Keloid Skar

Keloid Skar

Yara iyileşmesindeki kontrolsüz yanıt sonucunda deride, özellikle vücut üst kısımlarında oluşan, kişileri fonksiyonel ve kozmetik açıdan kötü etkileyen, deriden hafif kabarık, pembe, kırmızı renkli ya da deri renginde olabilen aşırı iz gelişimi ile karakterize bir durumdur. Kendiliğinden kaybolabilir.

Tedavide kremler, keloid içine enjeksiyon, kriyoterapi ve lazer tedavileri uygulanmaktadır. Skar dokusunun doğrudan cerrahi yöntemlerle çıkarılması uygun değildir, cerrahi girişim başlangıçtaki skar dokusunun daha da büyümesi ile sonuçlanabilir.

Cerrahi Olarak Alınması

Keloidlerin eksizyonu tek başına başarılı bir tedavi yöntemi değildir. Cerrahi sonrası lezyonların tekrarlama oranları % 45 ile % 100 arasında değişmektedir. Cerrahi uygulama genellikle diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılır. Cerrahi öncesi kortizon uygulaması, cerrahi sonrası PDL lazer uygulaması yada cerrahi sonrası alan imiquimod krem sürülmesi gibi. Bu şekilde kombine tedaviler özellikle pedinküllü yani saplı keloidal yapılarda son derece etkilidir.

Kortizonların (Triamsinolon) Hastalıklı Dokuya İğne Olarak Yapılması

Kolay uygulanabilir ve elde edilebilir olmaları, hasta tarafından iyi tolere edilebilmeleri ve semptomları azaltmadaki başarıları nedeniyle keloid ve hipertrofik skarların tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi lezyon içerisine steroid uygulamalarıdır. Bu amaçla dexamethasone, hydrocortisone acetate ve methyl prednisolone gibi kortizonlar kullanılmakla birlikte sıklıkla kullanılan triamcinolone acetonide dir. Uygulama alanında kolajen sentezini baskılamakta, fibroblast aktivitesini inhibe etmektedir. Keloidin yüzey alanına göre 1-2 cm2: 20-40 mg; 2-6 cm2: 40-80 mg; 6-12 cm2: 80-120 mg uygulanmaktadır.