Dr. Ezgi Ulu

Geç

Siğil Tedavisi

Siğil Tedavisi

Siğil, Verru; HPV (Human papilloma virüsü) virusunun derinin üst tabakasını enfekte etmesiyle oluşan iyi huylu deri büyümesidir. En çok el ve ayaklarda görülse de tüm vücutta ortaya çıkabilir. Temas ile bulaşır. Verruka vulgaris en sık görülen tiptir. Parmaklarda, tırnak çevresinde ve el sırtında deri renginde, pürtüklü yüzeyli ve bazen üzerinde siyah noktalanmaların olduğu kabarıklıklar şeklinde karşımıza çıkar. Plantar verrü (ayak siğilleri) ayak tabanında yerleşir. Siğiller bu bölgede kabarıklıklar oluşturmazlar, daha çok düz yüzeyli ve içe büyüme gösterir tarzda yerleşirler, nasırla karıştırılabilir ve ağrı oluşturabilir. Plan verrüler (düz siğiller) her yerde görülebilmesine rağmen en sık yüzde yerleşir. Düz yüzeyli deriden hafif koyu renkte görülürler. Filiform verrü (Saplı siğiller) sıklıkla yüzde; ağız ve göz çevresinde ipliksi uzantılar şeklinde görülür.

Tedavi yöntemleri; hastanın yaşına, siğilin bulunduğu bölgeye, kalınlığına ve klinik tipine göre belirlenir. Başlıca tedavi yöntemleri; deri üst tabakasını eritici keratolitik ajanlar, kriyoterapi, lazer ve cerrahi yöntemlerdir. Çocuklarda herhangi bir tedaviye ihtiyaç olmadan yaklaşık 2 yıl gibi bir süre içinde kendiliğinden iyileşme görülebilir. Ancak tedavisiz bu dönemde hastalığın bulaşarak artabileceği unutulmamalıdır.

Siğil Nedir?

Sifilis/frenginin erken tanısı fiziksel muayene ve kan testi ile mümkün olur. Sifilisli hastalarda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da geçmiş olabileceğinden hepsi için araştırma yapmak doğru olacaktır.

Sifilis cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için kişinin partnerin de muayenesi ve kontrolü gerekir. İyileşene kadar kişinin cinsel ilişkide bulunulmaması gerekir.

Erken dönemde tanı koyulduğunda bakteriyi öldürecek tedaviler ile kesin sonuç alınabilmektedir.