Dr. Ezgi Ulu

Geç

Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker (kurdeşen), deride kızarık, kabarık ve kaşıntılı lezyonların ortaya çıkıp 24 saat içinde kaybolması ile karakterize sık görülen bir hastalıktır. Bu şikayetler 6 haftadan kısa ise akut, daha uzun süredir devam ediyorsa kronik ürtiker olarak adlandırılır. Bazı hastalarda ürtiker atakları tetikleyici faktörler sonrasında gelişir. Bunlar; enfeksiyonlar, fiziksel faktörler (basınç, soğuk, güneşe maruz kalmak gibi), ilaçlar, yiyecekler, vücut ısı artışı, terleme (kolinerjik ürtiker) ve deriye temas eden (kontakt ürtiker) bazı maddelerdir.

Derinin daha derinlerinde ortaya çıkan, kabarıklık, şişme, kaşıntı veya yanma-batma hissi şeklindeki bulgular anjioödem olarak adlandırılır . Sıklıkla göz kapaklarında, dudaklarda ve bazen ağız içinde olmaktadır. Eller ve ayak tabanında da kaşıntı, şişlik ve ağrı şeklinde görülebilmektedir. Ağız içi etkilendiğinde nefes darlığı ve yutma güçlüğü gibi ciddi bulgulara yol açabilir.

Halk arasında kurdeşen olarak bilenen ürtiker alerjik deri döküntüsü olarak tanımlanabilir.

Ürtiker/ kurdeşen belirtileri nelerdir?

Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı, sert kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı geceleri artar. Klinik tablo akşamları ve adet döneminde şiddetlenebilir. Nadiren de olsa üzerlerinde su toplamaları görülebilir. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.

Ürtiker - Kurdeşen Tedavisi

Tedavi aşamasında hastaya önce hastalığı ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir. Tedavide ilk sırayı H1 antihistaminikler almaktadır.

Tedavide başarılı olmanın koşulları; hasta ile konuşarak nedene yönelik sorgulama, iyi bir hasta-hekim ilişkisi ve iyi bir izlemdir.