Dr. Ezgi Ulu

Geç

Gebelik Lekesi (Melasma)

Gebelik Lekesi (Melasma)

Melasma; deride güneşe bağlı ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde görülen bir deri hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloazma adı verilir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde ve genellikle de yüzün her iki tarafında görülür. Koyu tenli kişilerde görülme riski daha yüksektir. Melanosit isimli hücrelerin fazla miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretmeleri sonucunda oluşur. Ailesel yatkınlık, güneş ışınları, gebelik ve doğum kontrol hapı kullanımı, bazı makyaj ürünleri, kolonya, parfüm, sabun ve nemlendiriciler gibi kozmetik ürünler de özellikle güneşle temas sonrası leke artışına neden olabilir.

Güneşten korunma tedavinin temelidir. Güneş koruyucular hem UVA hem de UVB koruması içermelidir. UVA camdan da geçebileceği için dışarıya çıkılmasa bile güneş koruyucu düzenli bir şekilde tüm gün sürülmelidir. Ayrıca hiçbir güneş koruyucunun tam bir koruma sağlamadığı da bilinmelidir. Bu nedenle güneşten kaçınmayı bir alışkanlık haline getirmeli, şapka, gözlük ve şemsiye kullanımı gibi ek önlemler de alınmalıdır. Melasma tedavisi sabır isteyen bir süreçtir. Bu süreçte özellikle yaz aylarında yeni ataklar olabilmektedir. Bunun yanında kişinin cilt tipine ve lekeye uygun olan leke kremleri (hidrokinon, tretinoin ve kortikosteroid kombinasyonu, azelaik asit, kojik asit içeren ürünler), kimyasal soyucular, lazer tedavilerinden bir ya da birkaçı dermatolog tarafından önerilmelidir.

Hamilelikte cilt lekeleri ne zaman başlar?

Hemen hemen birçok hamilenin ortak sorunu olan hiperpigmentasyon (malezma), gebeliğin ilk 2,5 ayından sonra oluşmaya başlar.

Hamilelikte cilt lekelerinin oluşumu nasıl engellenir?

Cilt problemlerinin en büyük nedeni; hormonların, güneşin UV ışınları ile etkileşime girmesi. Bu sebeple hamilelik döneminde güneşlenme saatlerine dikkat etmeli ve koruyucu ürünler kullanmadan güne başlamamalısın.

Cildinin güneş gören tüm kısımlarında 15 ya da daha yüksek GKF (güneşten koruma faktörü) içeren hiperpigmentasyon kremleri kullanabilirsin. Bu ürünler lekelerin tamamen giderilmesini sağlamaz fakat oluşmalarını engelleyebilir.

UV ışınlarından korunman gereken en önemli saatler, güneşin dik açı ile geldiği sabah 11:00 ile akşamüstü 16:30 arasıdır. İhtiyaç duyduğun D vitaminini günün diğer saatlerinde alabilirsin.

Unutma ki UV ışınları sadece güneş tarafından yayılmaz. Spotlardan ve bilgisayar ekranından yansıyan ışıklar içerisinde de yapay UV ışınları mevcut. Bu da demek oluyor ki kapalı bir mekan içerisinde dahi güneş koruyucu ürünleri mutlaka güne başlarken kullanmalı ve her 2.5-3 saatte bir yenilemelisin.

Yüzünü tamamen gölgeleyen bir şapka ve kollarını koruyacak uzun kollu giysiler de faydalı olabilir.