- 0 332 350 37 67
- bilgi@ezgiulu.com.tr
Uçuk

Uçuk
Uçuk (herpes simpleks enfeksiyonu); vücudun herhangi bir bölgesinde gelişebilen, su dolu kabarcıklar ve sonrasında kabuklu yara oluşumu ile seyreden viral bir enfeksiyondur. Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. Tip 1, sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yaparken; Tip 2, genital bölgede hastalık oluşturur. Etkenin vücuda ilk girişinde ilk atak oluşur, virus daha sonra sinir köklerine yerleşerek sessiz kalır ve uygun ortam oluştuğunda tekrarlayıcı ataklar yapar. İlk atağın belirtileri enfekte kişi ile temastan sonraki 3 hafta içinde ortaya çıkar. Daha çok çocuklarda görülen bu durumda ağız içinde yaygın ağrılı yaralar, ateş, huzursuzluk gibi bulgular izlenir. Tekrarlayan ataklar ise daha hafif seyirlidir.
En sık dudaklar, ağız çevresi, burun ve çenede ortaya çıkar. Stres, heyecan, korku, travma, yorgunluk, uykusuzluk gibi vücut direncini düşüren durumlar, aşırı güneşe maruz kalma, ultraviyole ışınları, grip ve benzeri ateşli hastalıklar ile AIDS, kanser ve organ nakli gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar tetikleyici faktörler arasındadır. Hastalık bulaşıcıdır.
Neden uçuk oluşur?
Uçuğa neden olan "herpes simpleks" denilen virüslerdir. Herpes virüsleri; HSV-1 ve HSV-2 olmak üzere 2 tiptir. HSV-1; genellikle dudakta, HSV-2 ise genital bölgede hastalık oluşturmaktadır. Her iki tip virüs de deri döküntüsüne neden olabilmektedir.
Uçuk nasıl tedavi edilir?
Uçuk tedavisi; uçuğun ortaya çıkmasını tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması (bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, güneşten korunma gibi) ve ilaç kullanımı ile sağlanmaktadır.
Uçuk tedavisi için kullanılan ilaçlar; lokal olarak sürülebilen, ağızdan alınan ve enjekte edilen şekillerdedir. Tedavi için bazen tek bazen de kombine olarak kullanılabilirler.
Genital bölgede çıkan uçuklar, rahim ağzı kanserine neden olan HPV (human papiloma virüsü) ve aids hastalığına neden olan HIV virüsünün ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle genital bölgedeki uçuklar mutlaka tedavi edilmelidir.