Dr. Ezgi Ulu

Geç

Atopik Dermatit (Egzema)

Atopik Dermatit (Egzema)

Atopik egzama (dermatit); deride kuruluk, döküntü ve kaşıntı ile kendini gösteren, ara ara alevlenmeler ve iyileşmelerle seyreden, özellikle küçük çocuklarda daha sık görülen tekrarlayıcı bir deri hastalığıdır. Atopik egzamalı bireylerin çoğunun kendisinde veya ailesinde astım, nezle gibi alerjik hastalık öyküleri vardır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda hastalık belirtileri genellikle yüz, dirsekler veya dizlerin iç kısmında görülürken büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ise genellikle el, boyun, dirseklerin iç yüzü, dizlerin arkası ve ayak bileğinde görülür. Kuruluk, uzun süreli ve sıcak banyo, enfeksiyonlar, stres, terleme, ısı ve iklim değişiklikleri, sabunlar, deterjanlar, yünlü kıyafetler, toz ve bitki polenleri, sigara, hayvan tüyleri ve bazı gıdalar şikayetlerde artışa yol açabilir.

Egzama, deride su dolu kabarcıklar şeklinde kendini göstermektedir. Daha sonra ise bu kabarcıkların yerini kabuklanma ve kepeklenme alarak ciltte kalınlaşma ortaya çıkar. Egzama belirtileri her hastada aynı şekilde görülmese de genel olarak belirtiler şöyledir: Vücutta kaşıntı, egzama belirtileri arasındadır. Bazı kaşıntılar gece şiddetlenebilmekte ve uykudan uyandırma seviyesine gelebilmektedir. Görünürde herhangi bir leke olmasa bile vücuttaki kaşıntının egzama belirtisi olma ihtimali bulunduğu için vakit kaybetmeden uzmana görünmekte fayda vardır. Egzama tedavisinde erken teşhis, başarılı sonuçlar elde etmek için önemlidir.

Egzama teşhisi koymak için fiziki muayene ve yama testi yapılmalıdır. Yama testinde ortaya çıkan alerjen, dermatologlar tarafından araştırılmalı ve sonrasında teşhis konulmalıdır. Yama testi esnasında hastanın sırtına alerjen maddelerin düşük konsantrasyonları yapıştırılır ve 48 ile 72 saat sonra açılarak gözlemlenir. Bu süre içerisinde kişinin spor yapmaması, duş almaması ve testi etkileyecek benzer davranışlarda bulunmaması gerekir. Bölgede kabarma, sulanma ve kızarıklık varsa, hastanın o bölgeye sürülen maddeye karşı alerjisi olduğu tespit edilir.

Egzama tedavisi için çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması son derece önemlidir. Egzama, enfekte olduğu zaman egzama ile birlikte enfeksiyonun da tedavi edilmesi gerekmektedir. Egzamanın çok ilerlemiş olması durumunda antibiyotik kullanımı gerekebilir. Erken teşhis edilen egzamaya ise genellikle hafif kortizonlu kremler uygulanır. Kırmızı leke şeklinde görülen ve kaşıntı veren egzamalarda ilk tercih kortizon kremleridir. Kaşıntıyı kontrol altına aldıktan sonra bu kremlere ara vermek, cildi yan etkilerden korumak için yararlıdır.