- 0 332 350 37 67
- bilgi@ezgiulu.com.tr
Deri Enfeksiyonu

Deri Enfeksiyonu
İmpetigo sık görülen, özellikle çocukları etkileyen, bakteriler tarafından oluşturulan bir deri enfeksiyonudur. Oldukça bulaşıcıdır. Hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler arasında fazla nem, sıcaklık artışı, kötü hijyen ve deri travmaları yer almaktadır. Genellikle yüz, boyun, el, kol ve bacak gibi vücudun açık bölgelerinde görülür. Lezyonlar sarı, bal renkli kabukların bulunduğu yaralar şeklindedir, bazen su dolu kabarcıklar da gelişebilmektedir. Tedavide ilk yapılması gereken zorlamadan, pomadlar yardımı ile yumuşatarak kabukların kaldırılmasıdır.
Tedavide antibiyotik kremlerin uygulanması önerilir. Şiddetli ve dirençli olgularda, ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi bulguların bulunması durumunda ağızdan antibiyotikler de verilebilmektedir. Hastalık mikrobu bazı kişilerde perianal bölge (makat), koltuk altı ve burun deliklerine yerleşebilir. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonlarda bu bölgelere de yerel antibiyotik krem kullanılması gerekir. Kişisel bakım ve hijyen kurallarına uymak çok önemlidir.
İmpetigo hastalığı genellikle yaz aylarında görülmekle birlikte deride meydana gelen kesik, çizik ve sinek ısırıklarının olduğu dönemlerde meydana gelmektedir. İmpetigo hastalığına neden olan enfeksiyonun bulaşıcılık oranı oldukça yüksektir. Hastalık kişiden kişiye kolayca bulaşabileceği gibi kişinin böcek ısırığı veya döküntüyü kaşıması ile birlikte vücudun diğer bölümlerine yayılması da söz konusudur.
Nasıl tedavi edilir?
İmpetigo belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda öncelikle doktora başvurulmalıdır. İmpetigo tedavisinde genellikle antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Antibiyotik tedavisi impetigonun şiddetine bağlı olarak pomat yardımıyla veya ağız yoluyla kullanılabilir. Hafif seyreden impetigo tedavisinde pomat uygulaması yeterli olurken şiddetli seyreden impetigo tedavisinde ise antibiyotiklerim ağızdan alınması gerekmektedir.
İmpetigo hastalığının tedavi edilmesi durumunda yara bulunanan bölgelerde herhangi bir iz kalması söz konusu değildir. Ancak tedavi sürecinde yaklaşık 1-2 hafta boyunca yara oluşan bölgelerde kızarıklık devam edebilir. Kuruyan ve kabuk tutan yaralar zamanla kaybolur.